1088 změnových projektů, 500 podnikatelských příběhů

Dozvíte se v článku:
  • Máme za sebou už více než 1000 změnových projektů
  • Konzultace, cowork, matchmaking… využijte služby na míru
  • Potřebujete podat pomocnou ruku? Dejte nám vědět

Rozvoj podnikání v regionu neznačí jen zakládání nových firem, ale i podpora rozvoje zralých firem, které usilovně pracují na své expanzi a naplňování inovačních ambic. Mezi otázky, které často řeší, patří například to, jak zefektivnit firemní procesy, minimalizovat zbytečné ztráty nebo se chovat zodpovědněji vůči naší planetě. V takových chvílích jim dokážeme nabídnout celou paletu služeb na míru. Za šest let existence Moravskoslezského inovačního centra jsme zrealizovali už více než 1000 změnových projektů.

Máte občas pocit, že vaše podnikání připomíná odyseu? V pořádku, úspěch není zadarmo a obvykle nepřichází přes noc. Nebo jste možná ve fázi, kdy vám firma prosperuje, a tak přišel čas inovovat a zaměřit se i na další aspekty úspěchu. Ať tak, či onak, umíme vám podat pomocnou ruku.

Potřebujete rychlou radu? Volejte podnikatelskou ambulanci

I v podnikání platí, že žádný učený z nebe nespadl. A tak se občas může stát, že nebudete vědět kudy kam. Nevadí, hlavní je pamatovat si, koho se zeptat. V naší podnikatelské ambulanci jsme vám k dispozici každý pátek po předchozí domluvě. Během hodinové konzultace probereme, co vás nejvíce pálí, a doporučíme vhodné řešení nebo službu, která k němu povede.

Mají zkušenosti i potřebné know-how. V otázkách rozvoje a řízení firmy poradí experti

Výzvy a překážky? Těch je v podnikání více než dost. Pozitivní je, že jim nemusíte čelit sami. Ba co víc, ani na financování jejich řešení nemusíte být sami. V rámci podpory podnikání poskytujeme malým a středním podnikům hned několik částečně hrazených programů, které směřují ke stejnému cíli – vyřešit problém, který brzdí vaše podnikání. Ať už jde o aktuální problém, nové výzvy, expanzi na zahraniční trhy nebo některou z dalších oblastí, jako je vlastnictví, nástupnictví, strategické řízení nebo řízení růstu firmy, propojíme vás s expertem, který už si s podobnou situací úspěšně poradil a dokáže vám tak nabídnout ověřený postup.

V naší síti najdete i řadu marketingových, technologických a dalších expertů.

Umělá inteligence? Ano, ale…

Umělá inteligence (AI) je dnes ve světě podnikání velký pojem, to bez debat. Než se ale pustíte do vytipování oblastí, ve kterých by vám mohla být nápomocná, zaměřte se na digitalizaci firemních procesů a otázku kyberbezpečnosti. Jakmile získáte strukturovaná data v digitální podobě, zjistíte, jak dobře a rychle se s nimi pracuje nejen vám, ale i asistentovi v podobě AI.

V MSIC nabízíme hned několik služeb v oblasti digitalizace. Spolupráci začínáme DIGI Skenem, kdy zhodnotíme úroveň digitalizace stávajících firemních procesů, jejich fungování a návaznost. Následně identifikujeme místa, kde digitalizace sníží chybovost a zvýší konkurenceschopnost a efektivitu. Na základě výstupů z DIGI Skenu si pak můžete zvolit změnový projekt, na jehož realizaci bude v rámci navazující služby DIGI Projekt dohlížet náš expert. K dispozici je vám i DIGI Supervize, v rámci níž budou specialisté hájit vaše zájmy při hledání integrátora, vyjednávání a následné implementaci digitalizačních nástrojů.

Podnikání v online prostředí může být ale ošidné. Pokud se obáváte kybernetických útoků a ztráty cenných dat, využijte službu CYBER Sken. Zkušeným okem prověříme bezpečnost vaší firemní infrastruktury, sítě a používaných nástrojů a poradíme vám, jak se optimálně chránit.

Šetřit můžete nejen svou kapsu, ale i životní prostředí

Dalším často diskutovaným tématem současnosti je udržitelnost coby klíčový prvek budoucnosti odpovědného podnikání. Abychom vám usnadnili přípravu na brzy povinný nefinanční reporting ESG v oblasti E, pomohli vaší firmě ušetřit na energiích nebo třeba spočítali její uhlíkovou stopu ve scopech 1 & 2, připravili jsme programy ENVI Sken a ENVI Projekt.

V prvním nahlédneme do vašich firemních procesů, provedeme jejich analýzu a vyhodnocení v oblasti vody, energetiky a odpadů a doporučíme nejlepší možná řešení pro snížení zbytečných ztrát. Jakmile si v navazujícím programu zvolíte oblast, na kterou se chcete soustředit, dáme vám možnost vybrat si z jednoho až tří expertů na dané téma, který vám navrhne změnový projekt na míru. Pomůže vám definovat, do čeho investovat, aby změna měla pozitivní dopad nejen na vaše finance, ale také na životní prostředí.

Kouzlo jménem matchmaking

Rozjet startup bývá náročné. Často chybí nejen finance, ale i zkušenosti a kontakty. Z toho důvodu propojujeme majitele startupů s takzvanými business angel investory. Pro investory je to možnost, jak poznat zajímavé startupy, do kterých mohou investovat, zatímco startupisté získají zpětnou vazbu, cenné rady a když se zadaří, tak i zdroj financování. U startupů to ale nekončí, propojujeme také malé a střední podniky s korporacemi a vysokými školami.

Granty, vouchery, výzvy… Nevyznáte se v tom? My ano!

Business angel investoři reprezentují jen jeden ze způsobů, jak získat finance. Často s klienty diskutujeme také nad otázkou grantů. Pokud máte inovativní a škálovatelný produkt nebo službu s potenciálem uplatnění na globálních trzích, mohou být pro vás evropské programy podpory inovací tou správnou cestou. Zní vám to zajímavě? Pojďme se potkat a společně vybrat vhodnou výzvu pro vaše podnikání. Pomůžeme vám i s následnou přípravou projektové žádosti.

Pokud stojíte na prahu své podnikatelské kariéry, můžete využít i služeb Startovárny. Pro začínající podnikatele, inovátory i ty, kteří o založení vlastní firmy zatím jen přemýšlí, nabízí bezplatné poradenství, pracovní prostor a hlavně aktivity, které pomohou vdechnout jejich nápadům život. Bonusem jsou tematické eventy a také setkání, která umožňují zakladatelům a podnikatelům navzájem se poznat a spolupracovat.

Inspirace, komunita a plnohodnotné zázemí? V T-parku jste na správné adrese

Fungující business už máte, ale stále hledáte kvalitní zázemí, které vám umožní úspěšně rozvíjet váš potenciál? Areál T-Parku nabízí výhodnou lokalitu poblíž technické univerzity, národního superpočítačového centra a mnoha technologických firem. Vedle sdílených kanceláří pro začínající podnikatele (Shared office) a vybavených kanceláří se všemi potřebnými službami, jako je úklid a internet, (Flexi office) si u nás můžete pronajmout také klasický kancelářský prostor, skladové prostory nebo coworking.

K dispozici jsou i konferenční sály a zasedací místnosti, včetně přípravy prostor, které dají vašim akcím nový rozměr.

Velkou přidanou hodnotou v místním inspirativním prostředí je komunita, o kterou aktivně pečujeme. Podnikatele propojujeme prostřednictvím nejrůznějších aktivit, během kterých mohou sdílet své know-how, získávat nové kontakty a navazovat spolupráce.

Potřebujete pomoci s vývojem a výrobou funkčních vzorků a prototypů? Chcete zjistit, zdali a jak využít kolaborativní roboty? Nedaří se vám najít konkrétní technologickou expertízu? I na to máme řešení. Nazývá se prototypové dílny a centrum kolaborativní robotiky s testovacími komorami.

1088 změnových projektů perspektivou klientů

Všechny naše služby jsme nastavili tak, aby vám přinesly co nejvíce užitku za minimum nákladů a administrativní zátěže. A co na to statistika? Nejčastějším typem využívaných služeb jsou právě ty, které odráží růstové a inovační ambice zapojených firem. Téměř polovina dosud realizovaných změnových projektů měla totiž za cíl přinést malým a středním podnikům novou přidanou hodnotu, přičemž její charakter se různí dle individuálních potřeb každého subjektu. V rámci inovační infrastruktury T-Parku jsme pak podpořili rovných 267 případů, zatímco o podporu a konzultační služby v oblasti financí projevili klienti zájem 330krát.

Našli jste v článku službu, která by vás posunula zas o kousek dál? Pak je na čase promluvit si o možné spolupráci. Rádi s vámi probereme vaši vizi a společně určíme směr, který vaše podnikání efektivně nakopne.

Na toto téma máme eventy

2 ledna, 2024

Soukromý: SMEdigi a AI webináře

Cyklus webinářů

Cyklus krátkých webinářů SMEdigi pokračuje i v letošním roce a rozhodně se máte na co těšit. Ve spolupráci s experty pro vás připravujeme celou řadu užitečných témat v oblasti digitalizace firemního prostředí a AI.

28 května, 2024

Pitch&Meet: potřeba, nabídka, networking

Termíny

Business Grill se mění na Pitch&Meet. Oblíbená networkingová akce získala nejen nový název, ale i formát. Vedle krátkých úderných prezentací se můžete těšit na rozmanitější skladbu řečníků, efektivnější síťování a cílený matchmaking.

506
Klientů MSIC
1154
Podpořených změnových projektů
849
Pracovníků firem zasídlených v areálu T-Parku
125
Spolupracujících expertů